Toeristische informatie Karpathos

GEOGRAFIE

Ligging

In Zuidoost-Griekenland, in de Egeïsche Zee, tussen Rhodos ( ten zuidwesten hiervan) en Kreta.

Grootte

50 km lang, 10 km breed en een kustlijn van 160 km.

Landschap

Over vrijwel de hele lengte van het eiland loopt een onbegroeide bergkam ( hoogste top 1215m) met diepe kloven en steile hellingen. Bij de dorpjes en gehuchten is kleinschalige land- en tuinbouw ( o.a. olijven, granaatappels,sinaasappels en walnoten). De kust is grotendeels grillig en rotsachtig, met soms loodrecht uit zee oprijzende rotsmassieven en veel kleine baaien.

TOERISME

Algemeen

Het toerisme op Karpathos concentreert zich vooral rond de hoofdplaats Pigadia. De vnl. kleinschalige accommodaties en 2 grote hotels liggen in de plaats of in de kuststrook achter het Vronthi-strand. Er komen weinig jongeren. De meeste gasten zijn al wat ouder en komen vooral voor de rust en de wandelmogelijkheden. De laatste jaren worden er meer nieuwe accommodaties bijgebouwd. Opvallend is dat deze vaak meer luxe zijn en van alle gemakken voorzien zoals een eigen zwembad. De 2e toeristische plaats is Amoopi. Hier liggen langs de hellende, bochtige weg naar 3 stranden diverse accommodaties. Er is geen echt centrum en er zijn geen oorspronkelijke delen. In het verleden is een deel van de bevolking van Karpathos naar de Verenigde Staten of Australië geëmigreerd. De afgelopen jaren zijn veel mensen ook weer teruggekeerd. Het is dan ook een rijk eiland en er wordt opvallend goed Engels gesproken. De vriendelijke bevolking staat zeker positief tegenover het toerisme op het eiland.

Stranden

Bij Pigadia is een lang zandstrand met fijn grind en vooral aan de kustlijn kiezels en keien. De zeebodem loopt vrij snel af. Echt druk is het er nooit. Bij Amoopi zijn 2 zandstranden ( met wat grind of rotsblokken) en een fijngrindstrand met o.a. kiezels en grind. De zeebodem bij deze stranden loopt geleidelijk af. Er zijn meer stranden, vooral aan kleine baaien, deels moeilijk of zelfs alleen met een boot bereikbaar. Topless zonnen toegestaan, afgelegen (delen van) stranden worden ook door naturisten gebruikt.

Uitgaan

Beperkte mogelijkheden in Pigadia. Hier zijn 2 discobars, 1 (openlucht)discotheek en diverse bars. Er wordt vooral Griekse muziek gedraaid. De terrassenreeks langs de haven is 's avonds het meest levendige deel van de plaats. Ook een enkele bar (Stema Bar) in Arkasa trekt jongere toeristen.

Winkels

Er zijn vrijwel alleen winkels in Pigadia. Het zijn vnl. souvenirwinkels, kledingzaken, juweliers en kleine supermarkten. In de middag en op zondag is een aantal winkels gesloten (ca. 13.00/14.00-17.00 uur). In de avond zijn deze vaak nog tot laat open, zolang er nog vertier is.

Post

We hebben het al van meerdere toeristen gehoord en zelf ook ondervonden. De kaarten die je verstuurd naar Nederland komen pas na 3 1/2 maand aan. Ik denk dat ze ze opsparen en aan het eind van het seizoen alles in het vliegtuig laden. Zonde van je geld dus. Is ook eigenlijk niet meer van deze tijd.

Seizoen

Apr. t/m okt. Hoogseizoen in juli/augustus September veel repeaters.

Feestdagen

1 januari-Nieuwjaarsdag 6 januari-Driekoningen 26 februari-Witte Maandag 25 maart-Onafhankelijkheidsdag 13 april-Griekse Goede Vrijdag 15/16 april-Griekse Pasen 1 mei-Dag van de Arbeid 4 juni-Griekse Pinkstermaandag 15 augustus-Maria Hemelvaart 28 oktober-"Ochidag"(begin van W.O. II) 25/26 december-Kerstmis

Data's feestdagen,volksfeesten en evenementen

Klik hier voor meer informatie.

Classificatie accommodaties

De hotels onderscheiden zich in de categorieën de luxe (meest luxueus), A superior, A,B,C,D en E (zeer eenvoudig). Verder pensions en particuliere kamerverhuur. Ook appartementen en pensions zijn onderverdeeld in categorieën. Normen hiervoor zijn onduidelijk. Het eiland heeft zo'n 7.500 bedden. Toeristenbelasting moet ter plaatse bij aankomst afgerekend worden.

Nationaliteiten

vnl. Duitsers, Italianen, Nederlanders, Belgen, Oostenrijkers en Scandinaviërs. In juli en aug. tevens veel Italianen.

Sport

Overig Wind- en kitesurfen: mogelijk bij Afiartis (4 à 5 scholen) op 16 km van Pigadia.

Transport/verbindingen

Vliegveld Op 17 km van Pigadia. Vliegtijd vanaf Schiphol ca. 3 uur en 45 min. (IATA-code: AOK). Boot vanuit Pigadia naar Alexandroupolis via Diafani, Halki, Rhodos, Kos, Kalymnos, Samos, Chios, Lesbos en Limnos. Verder bootverbinding naar Pireus via Kassos, Sitia, Agios Nikolaos, Thira en Milos. Gem. frequentie: laag. Jaarlijks kunnen deze bestemmingen wijzigen. Wegen/verkeer De meeste overwegend smalle en bochtige wegen zijn geasfalteerd en redelijk onderhouden. Diverse wegen op het eiland zijn echter nog onverhard, waardoor de kortste route niet altijd de snelste is. De weg naar Olympos is tegenwoordig geasfalteerd. Wel kunnen er soms stenen of rotsblokken op de weg liggen na een hevige regenbui. Autohuur Minimum leeftijd varieert van 21-25 jaar. Benzine (loodvrij) kost meer dan in Nederland. Het dragen van autogordels is verplicht, kinderen onder de 10 jaar mogen niet voorin zitten. Aanbevolen vooraf te reserveren vanuit Nederland. Klik hier voor meer informatie. Overig verhuur Motoren, quats, bromfietsen, scooters en mountainbikes. Voor bromfietsen en scooters tot 50 cc is een rijbewijs AM verplicht; Beschik je al over een rijbewijs A of B? Dan heb je automatisch recht op een rijbewijs AM. Bus Vanuit Pigadia van half mei t/m september weinig frequente verbindingen ( 2-3x p.d.; zo. niet) met de diverse dorpen en gehuchten op het eiland, o.a. Arkassa, Amoopi, Menetes, Lefkos en Olympos. Taxi Officieel hebben de taxi's een aanvangstarief en vaste tarieven tussen de verschillende plaatsen. Gezien het geringe aantal taxi's op het eiland is het soms moeilijk een taxi te krijgen, ook op het vliegveld. Van 24.00-05.00 uur toeslag van 50%.

EXCURSIES/

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Beschrijving Dorpentoer; bootexcursie via Diafani (natuurlijke haven) en vervolgens per bus naar Olympos, geïsoleerd bergdorp in het noorden van Karpathos; strandentocht per boot naar Achata, Kato Lako en Kyra Panagia; boottocht naar Apella, Saria; wandeltochten via Art and Walk; bergdorp Mesochori en het gehucht Lefkos aan de westkust; kerk Agia Sofia bij Arkassa; de stranden van het op 7 km gelegen Amoopi; Menetes, met fraai uitzicht over de baai van Pigadi. Zie voor meer informatie elders op de website en de reiswijzer. Bron: Elsevier bedrijfsinformatie bv/Toeristiek en eigen aanvullingen.

KORT SAMENVATTEND:

Karpathos is een prachtig Grieks eiland gelegen in de Egeïsche Zee. Het eiland behoort tot de Dodekanesos-archipel en is het op één na grootste eiland in deze archipel, na Rhodos. Karpathos heeft een oppervlakte van ongeveer 324 vierkante kilometer en heeft een bevolking van ongeveer 6.500 inwoners. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en cultuur die teruggaat tot de oudheid. Het was een belangrijke handelspost en speelde een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Het eiland heeft in de loop van de geschiedenis verschillende overheersers gehad, waaronder de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen en de Ottomanen, wat heeft bijgedragen aan de diverse cultuur en architectuur. Het landschap van Karpathos is divers en biedt vele mogelijkheden voor outdooractiviteiten. Het eiland heeft prachtige stranden met kristalhelder water en omgeven door indrukwekkende bergen. Een van de meest populaire stranden is Kyra Panagia, dat bekend staat om zijn witte zand en turkoois water. Andere mooie stranden zijn Apella en Lefkos. Het bergachtige landschap biedt ook de mogelijkheid om te wandelen en te genieten van prachtige uitzichten. Er zijn verschillende wandelpaden die door de bergen lopen en de meest spectaculaire uitzichten bieden. De hoofdstad van Karpathos is Pigadia, een charmante stad met een levendige haven, geplaveide straten en kleurrijke huizen. Er zijn verschillende bars en restaurants waar u kunt genieten van traditionele gerechten en lokale specialiteiten. Er zijn ook verschillende bezienswaardigheden in Pigadia, zoals het archeologisch museum, de Venetiaanse vesting en de kerk van Agia Fotini. Een andere populaire stad op het eiland is Olympos, gelegen aan de noordelijke kust van het eiland. Olympos is een traditioneel dorp dat bekend staat om zijn oude architectuur, folklore en traditionele kleding. Het is een must-see voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de cultuur en geschiedenis van Karpathos. Al met al is Karpathos een prachtig Grieks eiland met een rijke geschiedenis, een prachtige natuur en vele mogelijkheden voor activiteiten en ontspanning. Het is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Griekse ervaring en willen genieten van de zon, zee, bergen en cultuur.
© 2000-2024 www.karpathos.nl

Toeristische

informatie

Karpathos

GEOGRAFIE

Ligging

In Zuidoost-Griekenland, in de Egeïsche Zee, tussen Rhodos ( ten zuidwesten hiervan) en Kreta.

Grootte

50 km lang, 10 km breed en een kustlijn van 160 km.

Landschap

Over vrijwel de hele lengte van het eiland loopt een onbegroeide bergkam ( hoogste top 1215m) met diepe kloven en steile hellingen. Bij de dorpjes en gehuchten is kleinschalige land- en tuinbouw ( o.a. olijven, granaatappels,sinaasappels en walnoten). De kust is grotendeels grillig en rotsachtig, met soms loodrecht uit zee oprijzende rotsmassieven en veel kleine baaien.

TOERISME

Algemeen

Het toerisme op Karpathos concentreert zich vooral rond de hoofdplaats Pigadia. De vnl. kleinschalige accommodaties en 2 grote hotels liggen in de plaats of in de kuststrook achter het Vronthi-strand. Er komen weinig jongeren. De meeste gasten zijn al wat ouder en komen vooral voor de rust en de wandelmogelijkheden. De laatste jaren worden er meer nieuwe accommodaties bijgebouwd. Opvallend is dat deze vaak meer luxe zijn en van alle gemakken voorzien zoals een eigen zwembad. De 2e toeristische plaats is Amoopi. Hier liggen langs de hellende, bochtige weg naar 3 stranden diverse accommodaties. Er is geen echt centrum en er zijn geen oorspronkelijke delen. In het verleden is een deel van de bevolking van Karpathos naar de Verenigde Staten of Australië geëmigreerd. De afgelopen jaren zijn veel mensen ook weer teruggekeerd. Het is dan ook een rijk eiland en er wordt opvallend goed Engels gesproken. De vriendelijke bevolking staat zeker positief tegenover het toerisme op het eiland.

Stranden

Bij Pigadia is een lang zandstrand met fijn grind en vooral aan de kustlijn kiezels en keien. De zeebodem loopt vrij snel af. Echt druk is het er nooit. Bij Amoopi zijn 2 zandstranden ( met wat grind of rotsblokken) en een fijngrindstrand met o.a. kiezels en grind. De zeebodem bij deze stranden loopt geleidelijk af. Er zijn meer stranden, vooral aan kleine baaien, deels moeilijk of zelfs alleen met een boot bereikbaar. Topless zonnen toegestaan, afgelegen (delen van) stranden worden ook door naturisten gebruikt.

Uitgaan

Beperkte mogelijkheden in Pigadia. Hier zijn 2 discobars, 1 (openlucht)discotheek en diverse bars. Er wordt vooral Griekse muziek gedraaid. De terrassenreeks langs de haven is 's avonds het meest levendige deel van de plaats. Ook een enkele bar (Stema Bar) in Arkasa trekt jongere toeristen.

Winkels

Er zijn vrijwel alleen winkels in Pigadia. Het zijn vnl. souvenirwinkels, kledingzaken, juweliers en kleine supermarkten. In de middag en op zondag is een aantal winkels gesloten (ca. 13.00/14.00-17.00 uur). In de avond zijn deze vaak nog tot laat open, zolang er nog vertier is.

Post

We hebben het al van meerdere toeristen gehoord en zelf ook ondervonden. De kaarten die je verstuurd naar Nederland komen pas na 3 1/2 maand aan. Ik denk dat ze ze opsparen en aan het eind van het seizoen alles in het vliegtuig laden. Zonde van je geld dus. Is ook eigenlijk niet meer van deze tijd.

Seizoen

Apr. t/m okt. Hoogseizoen in juli/augustus September veel repeaters.

Feestdagen

1 januari-Nieuwjaarsdag 6 januari-Driekoningen 26 februari-Witte Maandag 25 maart-Onafhankelijkheidsdag 13 april-Griekse Goede Vrijdag 15/16 april-Griekse Pasen 1 mei-Dag van de Arbeid 4 juni-Griekse Pinkstermaandag 15 augustus-Maria Hemelvaart 28 oktober-"Ochidag"(begin van W.O. II) 25/26 december-Kerstmis

Data's feestdagen,volksfeesten en

evenementen

Klik hier voor meer informatie.

Classificatie accommodaties

De hotels onderscheiden zich in de categorieën de luxe (meest luxueus), A superior, A,B,C,D en E (zeer eenvoudig). Verder pensions en particuliere kamerverhuur. Ook appartementen en pensions zijn onderverdeeld in categorieën. Normen hiervoor zijn onduidelijk. Het eiland heeft zo'n 7.500 bedden. Toeristenbelasting moet ter plaatse bij aankomst afgerekend worden.

Nationaliteiten

vnl. Duitsers, Italianen, Nederlanders, Belgen, Oostenrijkers en Scandinaviërs. In juli en aug. tevens veel Italianen.

Sport

Overig Wind- en kitesurfen: mogelijk bij Afiartis (4 à 5 scholen) op 16 km van Pigadia.

Transport/verbindingen

Vliegveld Op 17 km van Pigadia. Vliegtijd vanaf Schiphol ca. 3 uur en 45 min. (IATA-code: AOK). Boot vanuit Pigadia naar Alexandroupolis via Diafani, Halki, Rhodos, Kos, Kalymnos, Samos, Chios, Lesbos en Limnos. Verder bootverbinding naar Pireus via Kassos, Sitia, Agios Nikolaos, Thira en Milos. Gem. frequentie: laag. Jaarlijks kunnen deze bestemmingen wijzigen. Wegen/verkeer De meeste overwegend smalle en bochtige wegen zijn geasfalteerd en redelijk onderhouden. Diverse wegen op het eiland zijn echter nog onverhard, waardoor de kortste route niet altijd de snelste is. De weg naar Olympos is tegenwoordig geasfalteerd. Wel kunnen er soms stenen of rotsblokken op de weg liggen na een hevige regenbui. Autohuur Minimum leeftijd varieert van 21-25 jaar. Benzine (loodvrij) kost meer dan in Nederland. Het dragen van autogordels is verplicht, kinderen onder de 10 jaar mogen niet voorin zitten. Aanbevolen vooraf te reserveren vanuit Nederland. Klik hier voor meer informatie. Overig verhuur Motoren, quats, bromfietsen, scooters en mountainbikes. Voor bromfietsen en scooters tot 50 cc is een rijbewijs AM verplicht; Beschik je al over een rijbewijs A of B? Dan heb je automatisch recht op een rijbewijs AM. Bus Vanuit Pigadia van half mei t/m september weinig frequente verbindingen ( 2-3x p.d.; zo. niet) met de diverse dorpen en gehuchten op het eiland, o.a. Arkassa, Amoopi, Menetes, Lefkos en Olympos. Taxi Officieel hebben de taxi's een aanvangstarief en vaste tarieven tussen de verschillende plaatsen. Gezien het geringe aantal taxi's op het eiland is het soms moeilijk een taxi te krijgen, ook op het vliegveld. Van 24.00-05.00 uur toeslag van 50%.

EXCURSIES/

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Beschrijving Dorpentoer; bootexcursie via Diafani (natuurlijke haven) en vervolgens per bus naar Olympos, geïsoleerd bergdorp in het noorden van Karpathos; strandentocht per boot naar Achata, Kato Lako en Kyra Panagia; boottocht naar Apella, Saria; wandeltochten via Art and Walk; bergdorp Mesochori en het gehucht Lefkos aan de westkust; kerk Agia Sofia bij Arkassa; de stranden van het op 7 km gelegen Amoopi; Menetes, met fraai uitzicht over de baai van Pigadi. Zie voor meer informatie elders op de website en de reiswijzer. Bron: Elsevier bedrijfsinformatie bv/Toeristiek en eigen aanvullingen.

KORT SAMENVATTEND:

Karpathos is een prachtig Grieks eiland gelegen in de Egeïsche Zee. Het eiland behoort tot de Dodekanesos-archipel en is het op één na grootste eiland in deze archipel, na Rhodos. Karpathos heeft een oppervlakte van ongeveer 324 vierkante kilometer en heeft een bevolking van ongeveer 6.500 inwoners. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en cultuur die teruggaat tot de oudheid. Het was een belangrijke handelspost en speelde een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Het eiland heeft in de loop van de geschiedenis verschillende overheersers gehad, waaronder de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen en de Ottomanen, wat heeft bijgedragen aan de diverse cultuur en architectuur. Het landschap van Karpathos is divers en biedt vele mogelijkheden voor outdooractiviteiten. Het eiland heeft prachtige stranden met kristalhelder water en omgeven door indrukwekkende bergen. Een van de meest populaire stranden is Kyra Panagia, dat bekend staat om zijn witte zand en turkoois water. Andere mooie stranden zijn Apella en Lefkos. Het bergachtige landschap biedt ook de mogelijkheid om te wandelen en te genieten van prachtige uitzichten. Er zijn verschillende wandelpaden die door de bergen lopen en de meest spectaculaire uitzichten bieden. De hoofdstad van Karpathos is Pigadia, een charmante stad met een levendige haven, geplaveide straten en kleurrijke huizen. Er zijn verschillende bars en restaurants waar u kunt genieten van traditionele gerechten en lokale specialiteiten. Er zijn ook verschillende bezienswaardigheden in Pigadia, zoals het archeologisch museum, de Venetiaanse vesting en de kerk van Agia Fotini. Een andere populaire stad op het eiland is Olympos, gelegen aan de noordelijke kust van het eiland. Olympos is een traditioneel dorp dat bekend staat om zijn oude architectuur, folklore en traditionele kleding. Het is een must-see voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de cultuur en geschiedenis van Karpathos. Al met al is Karpathos een prachtig Grieks eiland met een rijke geschiedenis, een prachtige natuur en vele mogelijkheden voor activiteiten en ontspanning. Het is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Griekse ervaring en willen genieten van de zon, zee, bergen en cultuur.
© 2000-2024 www.karpathos.nl
MENU MENU
MENU MENU