Oude ambachten op Karpathos

Op Karpathos wordt nog veel met de hand gemaakt, zeker wat het bereiden van eten betreft. Als je je ogen de kost geeft kom je van alles tegen. Het leuke van Karpathos is dan ook de snelle contacten die je legt met de bewoners. Ze vinden het vaak geweldig als een toerist belangstelling toont voor hun manier van werken en leven. De productie van de originele Baklava van Karpathos Wij zijn in juni 2009 uitgenodigd door Dimitri van banketbakkerij Kanisky om de productie van de originele baklava van Karpathos te bekijken. Het leek ons wel leuk om bezoekers van deze site een kijkje te gunnen in de wereld van de Griekse bakkunsten.
Vervolg Vervolg
Uit een  homp deeg wordt eerst een stuk gehaald (1) welke vervolgens diverse keren gewalst wordt door een machine (2) totdat het deeg flinterdun is geworden.  Vervolgens wordt er een smal stuk een keer of 7-8 omgevouwen (3), daarna afgesneden en aan een collega overhandigd.
Deze brengt met een kwast water aan op het uiteinde (4) en vouwt deze vervolgens weer om. Met een kartelmes worden schuine stukken afgesneden van gelijke  grootte (5). Vervolgens worden deze stukken doorgegeven aan een andere collega die de uiteinden al schuddend naar elkaar toeduwt (6) waardoor de typische  baklavavorm van Karpathos ontstaat (7).
De zonnebloemolie staat al gereed voor de eerste hoeveelheid (8). 
Met een vork worden de stukken van tijd tot tijd gekeerd (9) totdat ze goudbruin gekleurd  zijn (10).
Wanneer de baklava de juiste kleur bereikt heeft worden ze eruit gehaald met een schuimspaan (11) en laten ze ze uitlekken (12). De siroop wordt op het gas verwarmd totdat het een temperatuur bereikt heeft van 28 graden (13).
Er wordt nog bijenhoning toegevoegd tijdens het opwarmproces (14) waarna de baklava met de schuimspaan een keer door de siroop worden gehaald (15).
Daarna nog wat vloeibare bijenhoning (16) en stukjes (amandel)noten (17) erover waarna het gereed is voor de verkoop (18).
1
2
3
6
5
4
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
© 2000-2018 www.karpathos.nl

Oude ambachten

op Karpathos

Op Karpathos wordt nog veel met de hand gemaakt, zeker wat het bereiden van eten betreft. Als je je ogen de kost geeft kom je van alles tegen. Het leuke van Karpathos is dan ook de snelle contacten die je legt met de bewoners. Ze vinden het vaak geweldig als een toerist belangstelling toont voor hun manier van werken en leven. De productie van de originele Baklava van Karpathos Wij zijn in juni 2009 uitgenodigd door Dimitri van banketbakkerij Kanisky om de productie van de originele baklava van Karpathos te bekijken. Het leek ons wel leuk om bezoekers van deze site een kijkje te gunnen in de wereld van de Griekse bakkunsten.
Vervolg Vervolg
MENU MENU
© 2000-2018 www.karpathos.nl
MENU MENU
Karpathos.nl